Onze opvang vangt knaagdieren op die om diverse redenen worden afgestaan. Wij proberen voor deze dieren een fijn nieuw huis te vinden en ze zo een tweede kans te geven. Daarnaast verzorgen wij knaagdieren wanneer hun baasje op vakantie is.
Om dit alles te kunnen doen, vragen wij een bijdrage voor zowel afstand doen als het adopteren van dieren (deze kunt u vinden onder het kopje “Tarieven”). Dit is nodig om alle dieren de (medische) zorg, hokken en voeding te kunnen geven die ze nodig hebben. Zo worden alle dieren bij ons ingëent en de mannelijke dieren gecastreerd.
Verder zijn wij afhankelijk van sponsoren, donaties en de inzet van onze vrijwilligers.
Wij werken samen met de stichting “Onbeperkt werk”. Dat betekent dat we onze opvang samen runnen met mensen in een leer/werk traject. Zo dient de opvang twee doelen; het opvangen en plaatsen van knaagdieren, en het bieden van werk en trainingsgelegenheid aan mensen met een beperking.
We herplaatsen onze konijnen en cavia’s altijd in goede gezondheid, tenzij we erbij vermelden dat het dier klachten heeft. In onze opvang komt geregeld de dierenarts langs om de konijntjes te controleren en eventuele acties te ondernemen.
Mocht het konijn toch binnen korte tijd ziek worden en/of overlijden, laat het ons weten! We willen u, dan wel het konijn, graag direct helpen. Raadpleeg altijd een dierenarts als u het niet vertrouwt!
Omdat wij er graag voor willen zorgen dat onze dieren goed terecht komen en iedereen weet waar men aan begint, hebben we een aantal voorwaarden voor het adopteren van één of meerdere van onze dieren;
– Konijnen, cavia’s en andere knaagdieren zijn het gelukkigst met een soortgenootje. Om deze reden zullen wij erop toezien dat door ons uitgeplaatste dieren altijd samen (gekoppeld) onze boerderij verlaten. Alleen in uitzonderlijke situaties maken wij soms de keus een dier alleen uit te plaatsen (bijvoorbeeld bij een chronische ziekte of aandoening).
– Bij plaatsing: vooraf zien wij graag een foto van uw verblijf voor de dieren, zodat we kunnen inschatten welk konijn hiervoor geschikt is, en om te zien waar het dier terecht komt.
– Het is niet toegestaan om met onze opvangkonijnen te fokken.
– Konijnen en cavia’s worden nooit samen uitgeplaatst, omdat het andere diersoorten zijn en ze elkaar dus niet kunnen begrijpen, mogelijk met verwondingen tot gevolg.
– Indien u een maatje voor uw konijn zoekt, zal de koppeling bij ons plaatsvinden en zal u uw konijn altijd voor een paar dagen bij ons achter moeten laten. Belangrijk is dat uw konijn gevaccineerd is en in bezit van een vaccinatie paspoortje!! Anders kunnen wij de koppeling niet verzorgen. Wij begeleiden dan de eerste kennismaking en zorgen er voor dat ze als goede match de deur uit gaan. Omdat een match niet af te dwingen is, vragen we u indien mogelijk, meerdere ‘voorkeuren’ op te geven.
Het is van belang dat u het verblijf thuis grondig schoonmaakt (met bv. azijn) voor u de konijnen weer ophaalt
– De konijnen moeten de ruimte hebben en zeker een aantal uur per dag rond kunnen rennen in huis of in een ruime ren.
– Na plaatsing vinden we het leuk om te weten of het goed gaat met ze en ontvangen wij graag via de mail wat foto’s van ze.
Belangrijk!
Vaak wordt een konijn voor een kind aangeschaft, omdat een kind sterk aangetrokken wordt door het zachte en knuffelachtige imago van (met name jonge) konijntjes. Voor de ouders is het aandoenlijk om te zien, je kindje met een jong konijntje.
Wat echter over het hoofd wordt gezien is dat jonge konijntjes snel groot worden en altijd zorg nodig hebben, dus ook als voor de meeste kinderen het “nieuwtje” eraf is. Je kunt bij voorbaat bedenken dat de ouder altijd de verantwoordelijke blijft.
Ook is belangrijk te bedenken dat konijntjes een zeer fragiel skeletje hebben en botjes als lucifer houtjes zo kunnen breken. Kleine kinderen beseffen dat (nog) niet. Waardoor het konijn verkeerd wordt vastgepakt of ruw wordt geknuffeld, met als gevolg dat t konijn bijvoorbeeld zijn rug kan breken.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Adopteer nooit een konijn enkel en alleen voor je kind.