Cavia’s

Algemeen
De cavia is een knaagdier dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. In het Engels worden zijn “guinea pigs” genoemd, hoewel ze niet afstammen van de varkens en niet uit guinea komen. In veel landen wordt de cavia als huisdier gehouden. Omdat veel fokkers zich gingen bezighouden met het fokken van rassen, zijn er veel (erkende) caviarassen. Bekende rassen zijn onder andere de gladhaar, de peruviaan, de tessel en de borstel. Daarnaast bestaan er natuurlijk vele kruisingen. De cavia is onder andere bekend door zijn luidkeelse gefluit wanneer hij denkt dat er eten aankomt (bij het horen van de koelkast of plastic zakje), en zijn gekke bokkesprongetjes (“popcornen”) als hij het naar zijn zin heeft.

Huisvesting
De cavia is een echt groepsdier en moet dus met minimaal twee gehouden worden. In zijn eentje kwijnt de cavia weg en contact met mensen kan dit wel verzachten, maar niet vervangen. Cavia’s moeten contact hebben met soortgenoten, en een mens is geen soortgenoot en kent daarom de communicatie niet.
De minimale afmeting van het hok waarin twee cavia’s gehouden worden is 100×50. Stro is niet geschikt als bodembedekking, omdat dit in de oogjes kan prikken. Aubiose en mini-hemp zijn goede bodembedekkers, en voor langharige cavia’s is Corbo erg fijn, omdat dit niet in de haren blijft hangen. Verder houden cavia’s ervan zich te verstoppen. Als je het niet leuk vind dat je cavia steeds in een afgesloten huisje zit, kun je een plateautje maken of kopen waar de cavia wel lekker onder kan zitten, maar waardoor je de cavia toch nog ziet. Huisvesting De cavia is een echt groepsdier en moet dus met minimaal twee gehouden worden. In zijn eentje kwijnt de cavia weg en contact met mensen kan dit wel verzachten, maar niet vervangen. Cavia’s moeten namelijk contact hebben met soortgenoten, en een mens is geen soortgenoot en kent daarom de communicatie niet.
Voeding

Cavia’s eten de hele dag door. Het is belangrijk dat ze de hele dag beschikken over hooi. Verder dienen ze ook brokjes te krijgen. Dit kan beter geen mengvoer zijn, aangezien de cavia dan de lekkerste stukjes eruit eet, het minder lekkere laat liggen en dan voedingsstoffen tekort komt. Het is ook belangrijk dat het speciaal caviavoer is, dus geen algemeen knaagdierenvoer! Bewaar het voer op een luchtdichte plek, zonder licht, zodat de vitamine C niet vervliegt.
De belangrijkste vitaminen die een cavia moet krijgen is vitamine C, omdat zij dit zelf niet aan kunnen maken. Kijk dus goed op de verpakking van de brokjes of er voldoende vitamine C in zit, ongeveer 800mg/kg of meer. Een volwassen cavia heeft 20mg vitamine C per dag nodig. Een drachtige zeug 50mg en in de zoogperiode zelfs 90mg. Jonge cavia’s hebben 60mg vitamine C per dag nodig en actieve fokberen 50mg.
Naast brokjes bevat veel groente ook vitamine C. Groente is een dagelijkse behoefte van de cavia en zorgt ervoor dat de cavia sterk en gezond blijft. In paprika en witlof zit veel vitamine C, maar ook andere groente zoals komkommer en wortel vinden cavia’s erg lekker. Let op dat er niet teveel natte groente gegeven wordt, omdat de cavia dan diarree kan krijgen. Koolsoorten mogen niet gegeven worden, omdat deze kunnen zorgen voor een gasbuikje. Dit kan de darmen van de cavia erg aantasten.
Wanneer je net begint met groente geven aan je cavia, bouw de hoeveelheid dan rustig op, zodat de darmpjes goed kunnen wennen.
Ziekten
Tekenen van ziekte bij de cavia zijn o.a.:
• niet eten
• geen interesse tonen in eten
• langdurig stil in een hoekje zitten
• de haren opzetten
• doffe of waterige ogen
• doffe vacht
• gewicht verlies (meer dan een speling van 20-50 gram)
• niezen of hoesten
• afwijkende (te nat, raar gevormd enz.) of geen ontlasting
• afwijkend gedrag, dat je niet van je cavia gewend bent
• klaaglijk piepen bij het poepen of plassen
• bloed verliezen (via de huid of via uitwerpselen)
• vreemde plekjes op de huid (droog/kaal/schirfels)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial